Gode sprø vafler

Dårlig vær ? Det gjør ikke så mye når man lager vafler etter den oppskriften jeg har fått tak på her. Stek ikke mer enn dere spiser unna for disse skal du nyte varme, direkte fra jernet og har du så bruker du syltetøy og rømme eller lignende til, eller også godt smør. Vaflene blir nemlig skikkelig sprø.

Oppskrift.

3 dl fløte 

2 dl vann 

3 dl melk 

1 hg smør el. margarin

1 klype salt 

4 teskjeer sukker

1 dl Farris

7 dl melk

kardemumme etter smak

Visp fløten, men ikke stiv. Tilsett melk, salt, sukker samt 5 dl mel. Visp lett sammen. Tilsett deretter resten av melet sammen med det smeltede smøret. Visp sammen la røren stå litt. Farris røres inn når stekingen skal begynne. Lykke til. Mmmmmm.

Hilsen Pedro 

Tilberedelse av Abbor og Sik

Nå biter abboren og siken. Det er blitt kaldt i vannet på Østlandet og i Gøtaland og en hører stadig om gode fangster av abbor og sik. Begge er utmerkede matfisker og her følger et par enkle forslag.

Røkt sik.   Skjær ut filetene  med en skarp kniv og legg dem på en flat tallerken. Krydre forsiktig med salt og pepper. Bland saften av en halv sitron med tre spiseskjeer f.eks. Gammel Oppland. Hell marinaden overfiletene og la de ligge en 40 minutter. Vend litt på dem så marinaden dekker hele filetene. Så fram med ABU røken eller røkovn: God røkspon og litt einer gjør susen. Ferdig røkt server med smeltet smør, mandelpotet og en god grønnsaksalat.
En frisk hvitvin er fortrefflig til denne retten.

Abbor surret i fløte/gredde. Abboren har masse bein og det ligger en rad langs filetene mot mageflengene. For å unngå disse benene skal du filetere. Abbor til denne retten bør være litt større. 400 – 500 gr. er fin. Bruk en litt kraftig og skarp kniv. Skjær langsetter ryggfinnene inn mot ryggbene på begge sider. Bruk så en smal myk kniv og leg bladet ned mot ryggbenet hold press med hånden på skaftet slit at knivspissen løftes mot buken skjær så langsetter og kutt skinnet langs buken .Du vil på denne måten unngå alle løsbenene. Ta ut fileten fra skinnet.
Visp lett sammen ett egg eller to avhengig av antall fileter. Ta en middagstallerken og legg på et lag med hvetemel. Salte og pepre filetene og vend dem først i egg og deretter i hvetemel. Stekes i varm panne med smør eller margarin. Når fisken er gylden og fin helles over 2.5 dl fløte 40 % og la fisken surre i fløten over svak varme. Server med gode kokte poteter og revne gulrøtter og skivet tomat. Det smaker fortrefflig med en lett rødvin til.

Dette er enkle retter som smaker godt og passer fint til et vennetreff og en fiskeprat. Velbekommen.

Pedro

Tilberedt på Bål

Jeg kunne kanskje si, tilberedt på engangsgrill, men, det er så alt for mange som glemmer å rydde opp etter seg og ikke minst tar med seg skrotet tilbake. Så derfor vil jeg under tvil  tilberede på bål. Prøv å finne en plass i vannkanten hvor det ikke er skogbunn og påse at det er godt om plass for et lite bål. Husk at på sommeren er det stort sett ikke tillatt å tenne bål i utmark. Er du er på fisketur i elv, vann eller ved sjøsiden vil det stort sett alltid finnes en plass hvor man kan tenne opp et bål. Bare pass på skogbrannfaren. Tenn ikke opp om det blåser. Gå  aldri fra et bål uten å være 200 % sikker på at det er slukket.
Fisk er det vi etterstreber, men koteletter, flesk, pølser etc. smaker også godt ute i naturen. Barn liker godt å grille pølser på spidd. Finn noen slanke fine bjerkegrener el. l. Men det var vel helst fisken jeg tenkte mest på i denne sammenheng.

Fin brun ørret. I mindre elver/bekker er det ofte  småørret å få. Det er vel knapt noe som smaker bedre enn nettopp stekt småørret. Husk på å ha med deg  smør, salt og pepper og om mulig litt persille og alu. Folie. Gjør fisken godt ren og smør litt smør på folien salte og pepre utsiden og litt i buken. Legg persille og litt smør i buken. Pakk fisken inn i folien og legg den på glørne etter bålet. Det skulle rekke med 10 til 15 minutter, alt etter varme og størrelse på fisken. Lefse eller et godt brød smaker godt ved siden.

Pedro

Sauser 4 personer

Aioli   
        
100 gr majones og 100 gr yoghurt naturell..  3 – 5 hvitløk klyfter
Press hvitløken og bland godt. La stå en ½  - 1 time for å ta smak.

Grunnsaus

1 ss smor el. margarin
2 ss hvetemel
2 dl fiskekraft
2 dl fløte Mellom eller lett
salt og pepper etter smak
Smelt smøret på svak varme. Tilsett fiskekraft ”litt av gangen til slutt
fløten. Kok opp eter mellom hver speing. La sausen deretter sausen småkoke i 5 minutter.
Om du skal tilsette andre smaker så vent med salt til du har smaksatt.

Sennepsaus

1 porsjon  grunnsaus
1 ss sterk sennep
1 ss vanlig sennep
Litt yoghurt naturell
Dill etter smak
Serveres til kokt og røkt fisk

Smørsaus

150 gr. smør eller margarin
2 – 3 hardkokte egg
1 ss reven pepperrot
2 –3 ss finhakket persille
1,5 – 2 dl god fiskekraft
Smelt smøret i kjele over svak varme bland i hakket egg, pepperrot og persile
Tilsett fiskekraft. Gi sausen et lett oppkok. Smak til med salt. Serveres til ovnsbakt fisk.


Majones

2 egg
½  tsk salt
1 ½  ss eddik eller sitronsaft
litt hvit pepper.
¼ - ½  tsk sukker
3 – 4 dl raspolje
Ha eggene i en hurtigmikser og tilsett alle krydderier og eddik. Start maskinen og la
den arbeide ca 1 ½  minutt. Tilsett oljen litt etter litt til den er stiv og glatt

Remuladesaus

1 dl majones
1 dl  rømme eller lettrømme
1 ½ ss hakket kapers
3 ss hakket sylteagurk
Finhakket persille eller gressløk
Om ønskelig litt karri
Blandes godt. Om ønskelig kan tilsettes liitt finhakket hvitløk

Hilsen Pedro